Jämför och spara pengar

Att jämföra

Satt och letade på nätet då jag behöver ett nytt lån och började jämföra räntor, avgifter och annat. Kom fram till ganska enkelt att SMS-lån eller mobillån är en extremt dyr låneform som vi vill varna för. Denna typ av lån har många andra namn förutom sms-lån och mobillån, bl.a. snabblån, microlån, minilån, telefonlån, webblån, m.fl. Räntan på dessa typer av lån är mycket hög, inte sällan en årsränta på hundratals procent. Helt sjukt faktiskt när det går att få mycket billigare lån genom att jämföra på sajter som www.laneblocket.se och liknande. Ingen köper väl något idag utan att jämföra priser och naturligtvis bör man göra detsamma när det gäller lån. Är man inte nöjd med räntan på vanliga banken så kan man ju enkelt byta till en annan bank. Alla de stora bankerna som SEB vill såklart ha nya kunder men inte sagt att de har bäst räntor.

Anledningen till att så många ändå ansöker om SMS-lån är att de är mycket lätta att få och betalas ut direkt till ditt bankkonto, ofta inom någon timme från att du ansökt om lånet. Att många idag kan låna trots att de saknar tillräcklig återbetalningsförmåga är ett problem som Kronofogden fört fram under flera år.

Hur stort är problemet med SMS-lån?

Under ett år fick Kronofogden in över 46 000 ansökningar om betalningsföreläggande för obetalda SMS-lån. Det var en ökning med 30 procent jämfört med året innan då Kronofogden fick in 36 000 ansökningar.

Antalet obetalda sms-lån har minskat drastiskt senaste åren som tur är. Under första halvåret inkom 15 000 ansökningar avseende obetalda sms-lån. Det är en minskning med 32 procent jämfört med samma period tidigare år. Då inkom 23 000 ansökningar.

– Vi har fått många signaler om att personer tar dessa lån för att betala andra räkningar och skulder enligt en kommunikatör på Kronofogden.

Vad görs för att stävja problemen med SMS-lån?

– Vi hoppas att vi vinner gehör för våra förslag i det lagförslag som regeringen skickat på remiss, om bland annat en grundligare kreditprövning och att det kan minska obetalda SMS-lån som ett snabbspår in i skuldfällan. Effekterna av en ny lagstiftning kommer vi dock tidigast att kunna se när lagen börjar tillämpas.